Linzen-en-bonenburger met halloumi en BBQ-saus van gerookte pruimen

totale tijd 120 min.
20 min. voorbereidingstijd
40 min. kooktijd
60 min. rusttijd

Proef deze vegetarische bonen-en-linzenburger met een zelfgemaakte gerooktepruimen-BBQ-saus en een zelfgebakken broodje. Een heerlijk en voedzaam alternatief voor traditionele vleesburgers.

Ingrediënten

2 porties

Hamburgerbroodjes:

140 g
gewone bloem
5 g
instantgist
1 eetlepel
suiker
1 
klein ei
 ½ theelepel
zout
60 ml
water
20 g
gesmolten boter
sesamzaadjes
1 
losgeklopt ei

Linzen-en-bonenburger:

1 
kleine ui
1 
teentje knoflook
40 g
groene linzen
200 g
rode bonen (uit blik)
1 eetlepel
tomatenpuree
1 theelepel
paprikapoeder
 ½ theelepel
komijn
25 g
havervlokken
1 eetlepel
psylliumschillen
1 eetlepel
gehakte peterselie
3 eetlepels
olijfolie

Barbecuesaus:

50 ml
water
50 g
gerookte pruimen
1 theelepel
azijn
1 theelepel
bruine suiker
 ½ theelepel
mosterd
 ½ theelepel
kaneel
 ¼ theelepel
chilipoeder
50 g
ketchup
15 ml
brandewijn

Extra:

100 g
halloumi (kaas)
 ½ 
tomaat
1 handvol
rucola
Voedingswaarde (per portie): 3245 kJ  /  775 kcal
22 g Vetten
35 g Eiwitten
110 g Koolhydraten

Voorbereiding

Stap 1

140 g gewone bloem – 5 g instantgist – 1 eetlepel suiker – 1  klein ei –  ½ theelepel zout – 60 ml water – 20 g gesmolten boter – sesamzaadjes – 1  losgeklopt ei

Meng de bloem, de gist, de suiker, het ei, het zout en het water in een kom en begin het deeg te kneden. Voeg de boter toe en kneed tot een glad en zacht deeg. Zet het deeg opzij om te rijzen. Vorm 4 broodjes van het deeg, bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi ze met sesamzaad. Laat ze rijzen op een warme plek. Zodra de broodjes in grootte zijn verdubbeld, bak je ze ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.

Stap 2

1  kleine ui – 1  teentje knoflook – 40 g groene linzen – 200 g rode bonen (uit blik) – 1 eetlepel tomatenpuree – 1 eetlepel Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus1 theelepel paprikapoeder –  ½ theelepel komijn – 25 g havervlokken – 1 eetlepel psylliumschillen – 1 eetlepel gehakte peterselie

Kook de linzen in 1 kopje water. Snijd de ui in blokjes en de knoflook fijn. Meng de uitgelekte linzen en bonen met de tomatenpuree, Kikkoman Sojasaus, kruiden, havervlokken en psylliumschillen in een kom tot een enigszins grof mengsel. Voeg de gehakte peterselie toe en meng.

Stap 3

3 eetlepels olijfolie

Vorm burgers van het mengsel. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en bak ze ongeveer 20 minuten op 180 °C.

Stap 4

50 ml water – 50 g gerookte pruimen – 1 theelepel azijn – 1 theelepel bruine suiker – 1 eetlepel Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ½ theelepel mosterd –  ½ theelepel kaneel –  ¼ theelepel chilipoeder – 50 g ketchup – 15 ml brandewijn

Breng de gerookte pruimen met het water aan de kook en laat ze op een laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Voeg de overige ingrediënten toe en breng alles opnieuw aan de kook. Pureer tot een gladde saus en voeg indien nodig meer water toe.

Stap 5

100 g halloumi –  ½  tomaat – 1 handvol rucola

Snijd de halloumi in 1 cm dikke plakken en grill ze. Snijd de broodjes doormidden en bestrijk de onderste helft met barbecuesaus. Leg de burger, halloumi, tomaat en rucola daarop. Dek af met de bovenkant van het broodje en serveer direct.

Tip:

Je kunt de zelfgemaakte BBQ-pruimensaus vervangen door een kant-en-klare Aziatische pruimensaus door er een theelepel gerooktepaprikapoeder aan toe te voegen.

Recept-ID 1219

Recept als PDF

Bedankt voor uw feedback!

Laat ons weten wat u ervan vindt

Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!

140 g gewone bloem – 5 g instantgist – 1 eetlepel suiker – 1  klein ei –  ½ theelepel zout – 60 ml water – 20 g gesmolten boter – sesamzaadjes – 1  losgeklopt ei

Meng de bloem, de gist, de suiker, het ei, het zout en het water in een kom en begin het deeg te kneden. Voeg de boter toe en kneed tot een glad en zacht deeg. Zet het deeg opzij om te rijzen. Vorm 4 broodjes van het deeg, bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi ze met sesamzaad. Laat ze rijzen op een warme plek. Zodra de broodjes in grootte zijn verdubbeld, bak je ze ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.

1  kleine ui – 1  teentje knoflook – 40 g groene linzen – 200 g rode bonen (uit blik) – 1 eetlepel tomatenpuree – 1 eetlepel Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus1 theelepel paprikapoeder –  ½ theelepel komijn – 25 g havervlokken – 1 eetlepel psylliumschillen – 1 eetlepel gehakte peterselie

Kook de linzen in 1 kopje water. Snijd de ui in blokjes en de knoflook fijn. Meng de uitgelekte linzen en bonen met de tomatenpuree, Kikkoman Sojasaus, kruiden, havervlokken en psylliumschillen in een kom tot een enigszins grof mengsel. Voeg de gehakte peterselie toe en meng.

3 eetlepels olijfolie

Vorm burgers van het mengsel. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en bak ze ongeveer 20 minuten op 180 °C.

50 ml water – 50 g gerookte pruimen – 1 theelepel azijn – 1 theelepel bruine suiker – 1 eetlepel Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ½ theelepel mosterd –  ½ theelepel kaneel –  ¼ theelepel chilipoeder – 50 g ketchup – 15 ml brandewijn

Breng de gerookte pruimen met het water aan de kook en laat ze op een laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Voeg de overige ingrediënten toe en breng alles opnieuw aan de kook. Pureer tot een gladde saus en voeg indien nodig meer water toe.

100 g halloumi –  ½  tomaat – 1 handvol rucola

Snijd de halloumi in 1 cm dikke plakken en grill ze. Snijd de broodjes doormidden en bestrijk de onderste helft met barbecuesaus. Leg de burger, halloumi, tomaat en rucola daarop. Dek af met de bovenkant van het broodje en serveer direct.

Laat ons weten wat u ervan vindt

Bedankt voor uw feedback!

Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!

01
02
03
04
05

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.