Culinaire wereldreis - Inspiratie tex-mex

22 August 2023

Iedereen die ooit Texas heeft bezocht, weet dat de Texanen in vuur en vlam staan voor hun tex-mex-keuken! Wat oorspronkelijk alleen bedoeld was als de naam van de spoorweg tussen Texas en Mexico, groeide al snel uit tot een culinaire term. Veel Texaanse gerechten halen immers hun inspiratie uit de Mexicaanse keuken. Na verloop van tijd werd het een eigen food-cultuur: fusion food dat nu in tal van culturele variaties over de hele wereld te vinden is.

Maar wat is tex-mex nu precies en waarin verschilt het fundamenteel van de Mexicaanse keuken? We hebben ons niet alleen laten inspireren om nieuwe recepten in Europese stijl te creëren, maar hebben ook een kijkje achter de schermen genomen. Wat in het bijzonder opvalt: ook veel Mexicaanse restaurants bieden tex-mex-gerechten aan, zelfs in Amerika! Dit geeft een goed beeld van de mate waarin de grenzen met de tijd zijn vervaagd. Bovendien heeft tex-mex zich ontwikkeld tot een populaire en veelzijdige kookstijl. Zo vind je het niet langer alleen in de keuken van de arbeidersklasse.

Als jullie de term tex-mex horen, waar denken jullie dan aan? Wie meteen aan nacho's, enchilada's of quesadilla's denkt, zit helemaal goed! Tex-mex verschilt aanzienlijk op het vlak van de ingrediënten. Zoete maïs en gele kaas zijn bijvoorbeeld zeer typische ingrediënten, terwijl kleine maïskolven en witte kaas meer voorkomen in Mexico. Rundvlees komt veel vaker voor in tex-mex-gerechten, terwijl kip op de eerste plaats staat voor de Mexicanen. Het feit dat veel gerechten dezelfde naam hebben, maar van verschillende ingrediënten zijn gemaakt, is onder meer beïnvloed door de kolonisten die meer dan 200 jaar geleden naar Texas trokken en milde, Europese gerechten introduceerden. De Mexicaanse keuken, die enkele duizenden jaren oud is, is veel pittiger en niet geschikt voor gevoelige tongen! Bovendien is deze keuken ook beïnvloed door verschillende culturen uit de hele wereld. Boeiend toch?

Als jullie net zoveel van tex-mex houden als wij, moeten jullie zeker onze nieuwe recepten proberen!

We hebben ons laten inspireren door ideeën die tex-mex combineren met ingrediënten die overal in ons land verkrijgbaar zijn. Bovendien zijn alle gerechten snel en gemakkelijk te bereiden. Zo is het de perfecte fingerfood voor jullie volgende party.

Of het nu gaat om ponzu, teriyaki, kimchi of onze klassieke sojasaus, wij laten jullie zien hoe jullie onze sauzen kunnen gebruiken om jullie tex-mex-gerechten extra kick te geven. Veel plezier!

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.