Poutine van zoete aardappel
Poutine van zoete aardappel

Poutine van zoete aardappel

totale tijd55 min.
25 min.voorbereidingstijd
30 min.kooktijd

Een klassieke Canadese favoriet, aan poutine wordt in dit recept een gezonde draai gegeven door middel van krokante zoeteaardappelfriet, zachte mozzarella en een rijke champignonjus — een prachtige balans tussen verwennerij en gezonde ingrediënten. 

Ingrediënten

2 porties

Zoeteaardappelfrieten:

700 g
zoete aardappels
1 ½ el
koolzaadolie
1 el
aardappelzetmeel
 ½ el
maïsmeel
 ½ tl
knoflookgranulaat
 ½ tl
zoetepaprikapoeder

Champignonjus:

2 el
koolzaadolie
100 g
champignons, gesneden
30 g
roomboter
1 
kleine sjalot, fijngesneden
1 
teen knoflook, gehakt
10 g
tarwebloem
10 g
aardappelzetmeel
200 ml
groentebouillon
 ½ tl
gedroogde tijm
 ½ tl
versgemalen zwarte peper

Aanvullend:

160 g
mozzarella
1 el
gehakte bieslook
 ½ tl
versgemalen zwarte peper
Voedingswaarde (per portie):3879 kJ / 927 kcal
67 gVetten
25 gEiwitten
108 gKoolhydraten

Voorbereiding

Stap 1

700 g zoete aardappels – 1 ½ el koolzaadolie – 1 el aardappelzetmeel –  ½ el maïsmeel –  ½ tl knoflookgranulaat –  ½ tl zoetepaprikapoeder

Was de zoete aardappels en snij ze in frieten van ongeveer 1,5 cm dik. Leg de frieten in een kom en vul de kom met koud water. Laat de frieten 20 minuten weken. Droog de frieten goed af en voeg de olie, het aardappelzetmeel en de kruiden toe. Meng dit goed en zet de frieten in een voorverwarmde airfryer. Bak de frieten 30 minuten op 200 °C. Schep de frieten tussentijds een paar keer om. 

Stap 2

2 el koolzaadolie – 100 g champignons, gesneden – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus30 g roomboter – 1  kleine sjalot, fijngesneden – 1  teen knoflook, gehakt – 10 g tarwebloem – 10 g aardappelzetmeel – 200 ml groentebouillon –  ½ tl gedroogde tijm –  ½ tl versgemalen zwarte peper

Verhit de olie in een koekenpan en voeg de champignons en 1 eetlepel Kikkoman Sojasaus toe. Fruit de champignons aan totdat ze goudbruin zijn, haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Voeg de roomboter, het sjalotje en de knoflook toe aan de pan en fruit ze aan totdat ze zacht zijn. Voeg de tarwebloem en aardappelzetmeel toe en bak totdat het geheel goudbruin is. Giet de bouillon in de pan en voeg de champignons weer toe. Voeg 2 eetlepels Kikkoman Sojasaus en de kruiden toe en laat het geheel op een laag pitje sudderen. Blijf roeren totdat de saus is ingedikt. 

Stap 3

160 g mozzarella – 1 el gehakte bieslook –  ½ tl versgemalen zwarte peper

Plaats de warme frieten op een serveerschaal, voeg de gescheurde mozzarella toe en giet de hete champignonsaus daaroverheen. Bestrooi de frieten met de bieslook en de peper en serveer meteen. 

Tip:

De frieten kunnen ook in de oven worden gebakken of in porties worden gefrituurd in een diepe pan of pot met olie. Als je de frieten frituurt, sla de olie en de kruiden voor de zoete aardappels dan over en breng de frieten op smaak nadat ze gaar zijn.
Zoete aardappels kunnen met schil worden gebruikt, maar oudere aardappels moeten wel worden geschild voor gebruik. 

Alternatieven voor Kikkoman Sojasaus zijn: Kikkoman Sojasaus Minder Zout, Kikkoman Glutenvrije Sojasaus en Kikkoman Biologische Sojasaus.

Recept-ID 1464

Recept als PDF

PDF downloaden

Bedankt voor uw feedback!

Laat ons weten wat u ervan vindt

Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!

700 g zoete aardappels – 1 ½ el koolzaadolie – 1 el aardappelzetmeel – ½ el maïsmeel – ½ tl knoflookgranulaat – ½ tl zoetepaprikapoeder

Was de zoete aardappels en snij ze in frieten van ongeveer 1,5 cm dik. Leg de frieten in een kom en vul de kom met koud water. Laat de frieten 20 minuten weken. Droog de frieten goed af en voeg de olie, het aardappelzetmeel en de kruiden toe. Meng dit goed en zet de frieten in een voorverwarmde airfryer. Bak de frieten 30 minuten op 200 °C. Schep de frieten tussentijds een paar keer om. 

2 el koolzaadolie – 100 g champignons, gesneden – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus30 g roomboter – 1 kleine sjalot, fijngesneden – 1 teen knoflook, gehakt – 10 g tarwebloem – 10 g aardappelzetmeel – 200 ml groentebouillon – ½ tl gedroogde tijm – ½ tl versgemalen zwarte peper

Verhit de olie in een koekenpan en voeg de champignons en 1 eetlepel Kikkoman Sojasaus toe. Fruit de champignons aan totdat ze goudbruin zijn, haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Voeg de roomboter, het sjalotje en de knoflook toe aan de pan en fruit ze aan totdat ze zacht zijn. Voeg de tarwebloem en aardappelzetmeel toe en bak totdat het geheel goudbruin is. Giet de bouillon in de pan en voeg de champignons weer toe. Voeg 2 eetlepels Kikkoman Sojasaus en de kruiden toe en laat het geheel op een laag pitje sudderen. Blijf roeren totdat de saus is ingedikt. 

160 g mozzarella – 1 el gehakte bieslook – ½ tl versgemalen zwarte peper

Plaats de warme frieten op een serveerschaal, voeg de gescheurde mozzarella toe en giet de hete champignonsaus daaroverheen. Bestrooi de frieten met de bieslook en de peper en serveer meteen. 

Laat ons weten wat u ervan vindt

Bedankt voor uw feedback!

Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!

01
02
03

Loop nooit iets mis!

Interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties

Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.