Chocolade en noten - een echte smaakexplosie

24 Oktober 2023

Tijd voor zoete magie!

Chocolade en noten - een goddelijke combinatie voor elke zoetekauw

De herfst is aangebroken en daarmee ook het seizoen om knus op de bank te kruipen met een boek. De perfecte tijd om onszelf te verwennen, en hoe doe je dat beter dan met desserts? In Europa vind je de heerlijkste lekkernijen met chocolade en noten. Desserts zijn een onmisbaar onderdeel van de cultuur en traditie in veel Europese landen - van België, het land van de chocolade tot Frankrijk, met zijn heerlijke chocoladetaarten en soufflés. De combinatie van chocolade en noten wordt bijzonder gewaardeerd en vandaag willen we je laten zien hoe veelzijdig die kan zijn!

Hazelnoten en chocolade zijn onafscheidelijk en misschien wel de populairste combinatie van allemaal

 Of het nu de fluwelen zachtheid is van een mousse of de decadente verwennerij van pralines, hazelnoten geven hun unieke aardse smaak en delicate knapperigheid aan ontelbare chocoladelekkernijen. Italië is de bakermat van twee wereldberoemde creaties: "Gianduja", een smeuïge pasta die als smeersel en als praline kan worden gegeten en het chocolade-hazelnootgebak "Baci", gevuld met hele hazelnoten. De heerlijke Zwitserse "Nusstörtli", kleine taartjes met chocolade en hazelnoten, zijn ook een klassieker. En in Duitsland worden "Nussecken", waar chocolade en hazelnoten samensmelten tot een heerlijk duo, beschouwd als een absoluut genot.

Amandelen en chocolade vormen ook zo'n hemelse combinatie

Amandelen hebben een speciale plaats in de dessertcultuur van Europa met hun subtiele bitterzoete smaak en krokante knapperigheid. Veel landen hebben hun eigen versie van een chocolade-amandeltaart. Amandelen voegen een vleugje elegantie en verfijning toe aan een verscheidenheid van desserts. De Italiaanse "Cantuccini", verrukkelijke amandelkoekjes met vaak een laagje chocolade, zijn ook buiten de landsgrenzen erg populair. 

Walnoten zijn echte krachtpatsers op het gebied van voedingsstoffen!

Walnoten hebben een heel andere smaak dan hazelnoten en amandelen en bieden een boterachtig, rijk aroma. Ze zijn vooral populair in desserts zoals “Baklava”, dat bestaat uit laagjes bladerdeeg met zoete siroop. Pistachenoten zijn ook favoriet in dit zoete dessert. Pistachenoten hebben de afgelopen jaren hun comeback gemaakt en zijn een bewijs van de zich steeds verder ontwikkelende dessertcultuur in Europa. Als je Italië bezoekt, mag je het rijke pistache-ijs nooit overslaan - en combineer het zeker met een bolletje chocolade-gelato!

Toch kan niets de combinatie van chocolade en kastanjes overtreffen als het op desserts aankomt

Of het nu in de vorm van een sappige chocoladetaart, pralines of mousse is, kastanjes geven elk dessert een speciale touch. Van de Franse “Mont Blancgateau” tot de Italiaanse “Castagnacciotaart”, deze combinatie biedt voor elke zoetekauw wat wils. 

Zoals je ziet, bestaan er talloze spannende dessertideeën! Je vraagt je misschien af hoe Kikkoman in dit plaatje past. Geloof het of niet, maar sojasaus en chocolade zijn een onverslaanbare combinatie en zorgen voor een echte umamikick die je gewoon niet mag missen! Wij hebben een aantal recepten met chocolade en noten samengesteld om het gezellige herfstseizoen nog zoeter te maken. Wie weet zit je nieuwe lievelingsrecept er wel tussen.

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.