Sushi-cakes heel simpel zelf gemaakt
22. augustus 2023

Taartvorm in plaats van sushi-matje: zo lukt elke sushi-cake
Het basisingrediënt voor elke sushi-cake is natuurlijk: sushi-rijst. Wat er verder bij komt kijken zijn een paar lekkernijen als topping of voor de vulling: garnalen, shiitake paddenstoelen, rosbief, avocado, komkommer of edamame – alles wat lekker is, mag. Meer dan dat: er mag gevarieerd worden. Wees creatief en combineer er moedig op los met de ingrediënten die u nog in de koelkast of in de voorraadla hebt liggen. Sesamzaadjes of tuinkers zijn trouwens perfect ter decoratie. En onmisbaar voor de finishing touch qua smaak, is de natuurlijk gebrouwen sojasaus van Kikkoman. Deze verleent elke sushi-cake umami, een speciale volle smaak. De ingrediënten worden laag voor laag in een taartvorm gedaan – zonder sushi-matje! Hierbij is het handig om de vorm vooraf te bekleden met vershoudfolie. Dit maakt het ‘storten’ een stuk eenvoudiger.
Sushi-rijst zelf maken: tips en trucs voor de juiste bereiding
Hoe beter de rijst, des te beter de cake. De consistentie van de sushi-rijst is namelijk een belangrijke basis voor sushi-cakes. De vuistregel: voor een springvorm met een diameter van ca. 20 cm heb je ca. zeven kopjes gekookte rijst nodig. De Japanse rondkorrelige rijst is het meest geschikt, omdat deze iets plakkeriger is en de sushi-cake dus perfect bij elkaar houdt. Als u geen Japanse rondkorrelige rijst bij de hand heeft, kunt u in plaats daarvan ook risotto-rijst nemen. U kunt de sushi-rijst het beste koken in een rijstkoker. Maar als u die niet heeft, is dat ook geen enkel probleem: gebruik in plaats daarvan gewoon een normale kookpan. In onze video geven we u enkele tips over hoe uw sushi-rijst het beste lukt.
Artistieke sushi-cake: bijna te mooi om in te snijden

De ingrediënten voor deze sushi-cake zijn goed gekozen en gevarieerd. Ze passen niet alleen qua smaak goed bij elkaar, maar ze zien er ook nog eens geweldig uit! Maar hoe artistiek deze sushi-cakes er ook uitzien: de bereiding is niet moeilijk. Garnalen, kaviaar en wasabipasta doen denken aan de klassieke sushi, makis, nigiris en dergelijke. Gecombineerd met suikererwten, avocado en shiitake paddenstoelen, ontstaat er een sushi-cake die qua decoratie kan concurreren met elke taart. Ter verfijning (en om te dippen) wordt de taart geserveerd met natuurlijk gebrouwen sojasaus van Kikkoman.
Sushi-cake met rosbief en avocado: klaar voor de foto in slechts 25 minuten

Deze sushi-cake wordt, in plaats van in een springvorm, bereid in een broodblik. Rosbief, voedzame avocado en vers roerei worden samen met gekookte sushi-rijst in een paar handelingen op elkaar gestapeld en gegarneerd met mini-pruimtomaten. Zelfs kinderen kunnen dit gemakkelijk doen en de ingrediënten zullen ze ook lekker vinden. De Teriyaki barbecuesaus met honing geeft een smaakvolle afwerking die geweldig harmonieert met de rosbief. Deze mooie creatie wordt geserveerd met een kommetje Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus om in te dippen.
Vegetarische sushi-cakes in muffin-outfit: afwisseling op tafel

Dit sushi-cake-recept van Kikkoman biedt maar liefst vijf verschillende soorten. Eén ding hebben alle ‘muffins’ gemeen: ze zijn vegetarisch. Naast sushi-rijst zijn komkommer, radijs, paprika, rode linzen, edamame of shiitake paddenstoelen, avocado en cherrytomaten de ingrediënten van deze kleine cakes in muffin-vorm. Ter verfijning én om in te dippen, hoort natuurlijk gebrouwen sojasaus van Kikkoman erbij. Wat is er nog meer nodig voor de bereiding van de sushi-cakejes? Alleen een paar muffinvormen, het maakt niet uit of ze van siliconen of papier zijn. Natuurlijk kunt u alle ingrediënten toevoegen die u maar wilt!