Onze mayorecepten: de perfecte dip voor bij het diner, snacks en partijen!

02 juli 2024

[Translate to Niederländisch:]

Wanneer u aan mayonaise denkt, ziet u waarschijnlijk patat of Franse frietjes voor zich. Maar wij zullen u laten zien hoe u in een mum van tijd een verrassende nieuwe smaak kunt creëren. Alles wat u nodig hebt is een speciaal ingrediënt: Kikkoman Soja Saus! Fruitig, vers of vegan? Raak geïnspireerd!

EEN RECEPT, TWEE THEORIEËN

De spellingswijze verraadt het al: mayonaise is afkomstig uit Frankrijk. Er zijn diverse theorieën over hoe de naam en het recept zelf zijn ontstaan. De meest populaire is als volgt: om de verovering van de havenstad Mahón in Menorca in 1756 en de daaropvolgende overwinning op de Engelsen te vieren, zou een chef-kok ‘sauce mahonnaise’ hebben gecreëerd - de ‘saus van Mahón’. Aangezien mayonaise wordt opgeklopt, suggereert een andere theorie dat de naam is afgeleid van het Franse woord ‘mailler’, wat ‘slaan’ betekent. Hoe dan ook, met een Kikkomansaus in de mix zijn onze mayonaisedips onverslaanbaar!

WERELDWIJD GELIEFD

Mayonaise ligt in al haar vormen op ieders lippen over de vijf continenten. In Africa wordt het zelfs op het hoofd gebruikt: ‘haarmayonaise’ is zeer populair als conditioner, vanwege haar verzorgende mix van olie en proteïne. Verrassend genoeg is mayonaise ook een belangrijk ingrediënt in de Japanse keuken, ook al kwam het daar pas in 1925. Sindsdien is Japanse mayonaise steeds populairder geworden en zijn er veel streetfoodklassiekers mee verrijkt. Bekijk ons recept voor Mayodip voor mangopoké met gefrituurde sushiballetjes.

EEN ALLROUNDER IN DE KEUKEN

Zoals eerder genoemd, is het beeld van een ‘patatje met’ algemeen bekend, maar mayonaise is veelzijdiger dan u misschien denkt. Dit komt deels doordat mayonaise tot de vijf zogeheten ‘basissausen’ behoort. Als enige koude saus in dit rijtje vormt het de basis voor eindeloze variaties, zoals natuurlijk vele saladedressings, maar ook sauzen om warme gerechten te verrijken. Een van de belangrijkste toepassingen is de dip. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Onze Ananas-mayodip met zalmtaco's geeft weer hoe mayonaise een belangrijke smaakdrager kan zijn voor fruitige lekkernijen!

VEGAN? GEEN PROBLEEM!

Veganistische mayo is al een tijdje een grote trend. Het belangrijkste verschil is natuurlijk dat er geen dierlijke producten in zitten: veganistische mayonaise is puur plantaardig en bevat geen ei. Dit wordt vaak vervangen door kikkererwten of soja-eiwit. De overige ingrediënten blijven wel gelijk. Een tip voor fans die gevoelig zijn voor lactose: commercieel geproduceerde mayonaise met minder vet bevat soms melkeiwit, maar veganistische varianten zijn 100% lactosevrij. Of het nu vegan of traditioneel is, verse ingrediënten van hoge kwaliteit zijn het geheim. Onze tip is dus: maak het zelf! Het is erg eenvoudig en zorgt dat u uw mayo precies kunt maken zoals u wilt. Bent u flexitariër en oké met eieren, probeer dan onze Poké-mayodip met avocado en ei.

DE LEKKERSTE MAYO: MAAK HET ZELF!

Koken is leuk en hoe meer zelfgemaakte ingrediënten u gebruikt, hoe trotser u  op uw culinaire creaties zult zijn. Of het nu onze Tahini-mayodip met gevulde komkommerbootjes is of de Taco-mayodip met nacho's en gebakken bonen, u kunt de mayo die u nodig hebt in no time zelf maken in plaats van het te kopen! Voor het basisrecept heeft u 1 vers ei en 1 theelepel medium-hete mosterd nodig, beide op kamertemperatuur. Voeg 1 eetlepel wittewijnazijn, 1 theelepel suiker en 200 ml raapzaadolie toe. Mix alle ingrediënten met een handmixer tot een romige textuur en breng op smaak met zout en peper. Voelt u zich vrij te experimenteren met de hoeveelheden. Trakteer uzelf op meer mayovariaties!

Receptinspiratie

Loop nooit iets mis!

Interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties

Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.

Bent u geïnteresseerd in interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties?

Naar de nieuwsbrief