

Boheemse knoedels met pruimen en panko
Een vernieuwde Tsjechische klassieker: aardappelknoedels met damastpruimen gemarineerd in sojasaus, kaneel en kardemom. Bedekt met goudbruine panko en geserveerd met een luchtig vanilleschuim, is dit zoete en hartige gerecht een perfecte afsluiting voor feestelijke maaltijden.
Ingrediënten
Knoedels:
Coating:
Voor het vanilleschuim:
Voorbereiding
Stap 1

400 g bloemige aardappelen – 100 g bloem – 25 g griesmeel – 20 g zachte boter – 1 eidooier – 50 g suiker – ½ tl zout
Was de aardappelen grondig en kook ze in hun schil in 25-30 minuten gaar. Giet ze af, laat ze even uitlekken, schil ze en pers ze terwijl ze nog warm zijn door een aardappelpers. Laat afkoelen. Meng de bloem, griesmeel, boter, eidooier, suiker en ½ tl zout door de aardappelen en laat 15 minuten staan.
Stap 2

8 damastpruimen – 8 suikerklontjes – ½ tl gemalen kaneel – ¼ tl gemalen kardemom – 2 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – ½ tl zout voor het kookwater – 2 el bloem om te vormen
Snijd de damastpruimen in en verwijder de pitten, en doe in elke pruim een suikerklontje. Roer de kaneel, kardemom en Kikkoman Sojasaus door elkaar. Bestrijk de pruimen met het mengsel. Breng een grote pan water met zout aan de kook. Rol het aardappeldeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rol van ongeveer 5 cm dik. Snijd in 8 plakjes en druk deze iets plat. Leg op elk plakje een damastpruim, vorm er knoedels van en pocheer ze 10-15 minuten in het kokende water tot ze gaar zijn.
Stap 3

80 g boter – 100 g Kikkoman Panko - Knapperig Paneermeel in Japanse Stijl
Smelt de boter in een grote koekenpan en rooster de Kikkoman Panko goudbruin. Haal de gekookte knoedels met een schuimspaan uit het water, laat ze goed uitlekken en rol ze door de boterige kruimels.
Stap 4

1 vanillestokje – 3 eidooiers – 8 g vanillesuiker – 1 el suiker – 125 ml slagroom – Een takje munt
Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Klop de eidooiers met de vanillezaadjes, vanillesuiker, suiker en slagroom ongeveer 5 minuten boven een hete bain-marie tot een luchtig schuim. Leg de knoedels op borden, schep het vanilleschuim erover en serveer. Garneer met de munt en geroosterde Kikkoman Panko.
Tip
Andere vruchten zoals abrikozen, stukjes appel of kersen zijn ook een goede vulling in plaats van pruimen.
Recept-ID 1616
Recept als PDF
PDF downloadenBedankt voor uw feedback!
Laat ons weten wat u ervan vindt
Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!
Ontdek meer



















