Boheemse knoedels met pruimen en panko
Boheemse knoedels met pruimen en panko

Boheemse knoedels met pruimen en panko

totale tijd 1 u. 45 min.
30 min. voorbereidingstijd
1 u. kooktijd
15 min. rusttijd

Een vernieuwde Tsjechische klassieker: aardappelknoedels met damastpruimen gemarineerd in sojasaus, kaneel en kardemom. Bedekt met goudbruine panko en geserveerd met een luchtig vanilleschuim, is dit zoete en hartige gerecht een perfecte afsluiting voor feestelijke maaltijden.

Ingrediënten

4 porties

Knoedels:

400 g
bloemige aardappelen
100 g
bloem
25 g
griesmeel
20 g
zachte boter
1 
eidooier
50 g
suiker
 ½ tl
zout
8 
damastpruimen
8 
suikerklontjes
 ½ 
gemalen kaneel
 ¼ 
gemalen kardemom
 ½ tl
zout voor het kookwater
2 el
bloem om te vormen

Coating:

80 g
boter

Voor het vanilleschuim:

1 
vanillestokje
3 
eidooiers
8 g
vanillesuiker
1 el
suiker
125 ml
slagroom
Een takje munt
Voedingswaarde (per portie):3.083 kJ / 740 kcal
37,1 gVetten
12,9 gEiwitten
86,9 gKoolhydraten

Voorbereiding

Stap 1

400 g bloemige aardappelen – 100 g bloem – 25 g griesmeel – 20 g zachte boter – 1  eidooier – 50 g suiker –  ½ tl zout

Was de aardappelen grondig en kook ze in hun schil in 25-30 minuten gaar. Giet ze af, laat ze even uitlekken, schil ze en pers ze terwijl ze nog warm zijn door een aardappelpers. Laat afkoelen. Meng de bloem, griesmeel, boter, eidooier, suiker en ½ tl zout door de aardappelen en laat 15 minuten staan.

Stap 2

8  damastpruimen – 8  suikerklontjes –  ½ tl gemalen kaneel –  ¼ tl gemalen kardemom – 2 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ½ tl zout voor het kookwater – 2 el bloem om te vormen

Snijd de damastpruimen in en verwijder de pitten, en doe in elke pruim een suikerklontje. Roer de kaneel, kardemom en Kikkoman Sojasaus door elkaar. Bestrijk de pruimen met het mengsel. Breng een grote pan water met zout aan de kook. Rol het aardappeldeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rol van ongeveer 5 cm dik. Snijd in 8 plakjes en druk deze iets plat. Leg op elk plakje een damastpruim, vorm er knoedels van en pocheer ze 10-15 minuten in het kokende water tot ze gaar zijn.

Stap 3

80 g boter – 100 g Kikkoman Panko - Knapperig Paneermeel in Japanse Stijl

Smelt de boter in een grote koekenpan en rooster de Kikkoman Panko goudbruin. Haal de gekookte knoedels met een schuimspaan uit het water, laat ze goed uitlekken en rol ze door de boterige kruimels.

Stap 4

1  vanillestokje – 3  eidooiers – 8 g vanillesuiker – 1 el suiker – 125 ml slagroom – Een takje munt

Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Klop de eidooiers met de vanillezaadjes, vanillesuiker, suiker en slagroom ongeveer 5 minuten boven een hete bain-marie tot een luchtig schuim. Leg de knoedels op borden, schep het vanilleschuim erover en serveer. Garneer met de munt en geroosterde Kikkoman Panko.

Tip

Andere vruchten zoals abrikozen, stukjes appel of kersen zijn ook een goede vulling in plaats van pruimen.

Recept-ID 1616

Recept als PDF

PDF downloaden

Bedankt voor uw feedback!

Laat ons weten wat u ervan vindt

Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!

400 g bloemige aardappelen – 100 g bloem – 25 g griesmeel – 20 g zachte boter – 1 eidooier – 50 g suiker – ½ tl zout

Was de aardappelen grondig en kook ze in hun schil in 25-30 minuten gaar. Giet ze af, laat ze even uitlekken, schil ze en pers ze terwijl ze nog warm zijn door een aardappelpers. Laat afkoelen. Meng de bloem, griesmeel, boter, eidooier, suiker en ½ tl zout door de aardappelen en laat 15 minuten staan.

8 damastpruimen – 8 suikerklontjes – ½ tl gemalen kaneel – ¼ tl gemalen kardemom – 2 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ½ tl zout voor het kookwater – 2 el bloem om te vormen

Snijd de damastpruimen in en verwijder de pitten, en doe in elke pruim een suikerklontje. Roer de kaneel, kardemom en Kikkoman Sojasaus door elkaar. Bestrijk de pruimen met het mengsel. Breng een grote pan water met zout aan de kook. Rol het aardappeldeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rol van ongeveer 5 cm dik. Snijd in 8 plakjes en druk deze iets plat. Leg op elk plakje een damastpruim, vorm er knoedels van en pocheer ze 10-15 minuten in het kokende water tot ze gaar zijn.

80 g boter – 100 g Kikkoman Panko - Knapperig Paneermeel in Japanse Stijl

Smelt de boter in een grote koekenpan en rooster de Kikkoman Panko goudbruin. Haal de gekookte knoedels met een schuimspaan uit het water, laat ze goed uitlekken en rol ze door de boterige kruimels.

1 vanillestokje – 3 eidooiers – 8 g vanillesuiker – 1 el suiker – 125 ml slagroom – Een takje munt

Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Klop de eidooiers met de vanillezaadjes, vanillesuiker, suiker en slagroom ongeveer 5 minuten boven een hete bain-marie tot een luchtig schuim. Leg de knoedels op borden, schep het vanilleschuim erover en serveer. Garneer met de munt en geroosterde Kikkoman Panko.

Laat ons weten wat u ervan vindt

Bedankt voor uw feedback!

Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!

01
02
03
04

Loop nooit iets mis!

Interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties

Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.