Künefe – zoet Turks kaasdessert
Künefe – zoet Turks kaasdessert

Künefe – zoet Turks kaasdessert

totale tijd 45 min.
25 min. voorbereidingstijd
20 min. kooktijd

Een klassiek Turks dessert van knapperig kadayif-gebak en zachte kaas gedrenkt in zoete siroop. Een scheutje Kikkoman Sojasaus voegt een subtiele umami-diepte toe, waardoor een prachtig uitgebalanceerde zoete en hartige traktatie ontstaat.

Ingrediënten

8 porties
1 
biologische limoen
125 g
honing
 ¼ tl
gemalen kaneel

Optioneel:

3 
3 druppels rozenwater (of oranjebloesemwater of citroensap)
100 g
boter, plus extra voor de pan
200 g
kadayif (geraspte deeg)
250 g
geraspte Dil Peyniri (of 170 g geraspte mozzarella en 80 g labneh, of 250 g mozzarella)
2 
sinaasappels
2 el
poedersuiker
40 
gehakte pistachenoten
200 g
kaymak (Turkse clotted cream), optioneel
Voedingswaarde (per portie):2.169 kJ / 523 kcal
35,7 gVetten
11,1 gEiwitten
36,5 gKoolhydraten

Voorbereiding

Stap 1

1  biologische limoen – 125 g honing – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ¼ tl gemalen kaneel – 3  3 druppels rozenwater (of oranjebloesemwater of citroensap)

Rasp wat schil van de limoen, halveer de limoen en pers het sap eruit. Doe de schil en het sap in een kleine pan met de honing, Kikkoman Sojasaus, kaneel en ongeveer 75 ml water. Laat 3-5 minuten zachtjes koken en voeg vervolgens naar smaak het rozenwater toe.

Stap 2

100 g boter – 200 g kadayif (geraspte deeg)

Smelt de boter en meng deze goed door de kadayif tot het deeg gelijkmatig bedekt is.

Stap 3

Boter voor de pan – 250 g geraspte Dil Peyniri (of 170 g geraspte mozzarella en 80 g labneh, of 250 g mozzarella)

Vet een pan van 22 cm (of 4-8 kleine ramekins) royaal in met boter. Druk de helft van het beboterde kadayifmengsel stevig in de pan. Verdeel de kaas erover en laat een rand van 1 cm vrij. Bedek met het resterende kadayifmengsel en druk het stevig aan met afgeronde randen.

Zet de pan op laag tot middelhoog vuur en bak 3-5 minuten tot de bodem goudbruin is. Draai de pan om op een bord en bak nog eens 2-4 minuten tot de tweede kant goudbruin is.

Stap 4

2  sinaasappels – 2 el poedersuiker – 40 g gehakte pistachenoten – 200 g kaymak (Turkse zure room), optioneel

Schil de sinaasappels en snijd ze in partjes. Besprenkel de künefe met ongeveer driekwart van de siroop, bestrooi met de poedersuiker en verdeel de pistachenoten en sinaasappelpartjes erover. Serveer met de resterende siroop en, indien gewenst, wat kaymak.

Tip

Künefe ziet er bijzonder elegant uit voor een feestelijke maaltijd wanneer het in individuele ramekins wordt gebakken. Garneer indien gewenst met eetbare goudglitter of -poeder voor een extra feestelijk tintje.

Recept-ID 1619

Recept als PDF

PDF downloaden

Bedankt voor uw feedback!

Laat ons weten wat u ervan vindt

Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!

1 biologische limoen – 125 g honing – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ¼ tl gemalen kaneel – 3 3 druppels rozenwater (of oranjebloesemwater of citroensap)

Rasp wat schil van de limoen, halveer de limoen en pers het sap eruit. Doe de schil en het sap in een kleine pan met de honing, Kikkoman Sojasaus, kaneel en ongeveer 75 ml water. Laat 3-5 minuten zachtjes koken en voeg vervolgens naar smaak het rozenwater toe.

100 g boter – 200 g kadayif (geraspte deeg)

Smelt de boter en meng deze goed door de kadayif tot het deeg gelijkmatig bedekt is.

Boter voor de pan – 250 g geraspte Dil Peyniri (of 170 g geraspte mozzarella en 80 g labneh, of 250 g mozzarella)

Vet een pan van 22 cm (of 4-8 kleine ramekins) royaal in met boter. Druk de helft van het beboterde kadayifmengsel stevig in de pan. Verdeel de kaas erover en laat een rand van 1 cm vrij. Bedek met het resterende kadayifmengsel en druk het stevig aan met afgeronde randen.

Zet de pan op laag tot middelhoog vuur en bak 3-5 minuten tot de bodem goudbruin is. Draai de pan om op een bord en bak nog eens 2-4 minuten tot de tweede kant goudbruin is.

2 sinaasappels – 2 el poedersuiker – 40 g gehakte pistachenoten – 200 g kaymak (Turkse zure room), optioneel

Schil de sinaasappels en snijd ze in partjes. Besprenkel de künefe met ongeveer driekwart van de siroop, bestrooi met de poedersuiker en verdeel de pistachenoten en sinaasappelpartjes erover. Serveer met de resterende siroop en, indien gewenst, wat kaymak.

Laat ons weten wat u ervan vindt

Bedankt voor uw feedback!

Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!

01
02
03
04

Loop nooit iets mis!

Interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties

Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.