Langzaam geroosterde lamsbout met orzo‑pilaf
Langzaam geroosterde lamsbout met orzo‑pilaf

Langzaam geroosterde lamsbout met orzo‑pilaf

totale tijd 3 u. 20 min.
20 min. voorbereidingstijd
3 u. kooktijd

Een bijzondere variant op het Turkse klassieke gerecht Kuzu Tandir: langzaam geroosterd lamsvlees gemarineerd met Kikkoman Sojasaus, citroen en kruiden voor een rijke umami-glazuur. Geserveerd met aromatische orzo‑pilaf en malse groenten is dit een heerlijk wintergerecht.

Ingrediënten

4 porties
1 
lamsbout zonder been, ongeveer 1 kg (vraag de slager om deze indien nodig in 2 stukken te snijden)
 ½ 
citroen
5 el
olijfolie
 ½ tl
zout
 ½ tl
versgemalen peper
5 
laurierblaadjes
2 
takjes rozemarijn

Voor de orzo-pilaf:

1 el
boter
1 el
olijfolie
100 g
orzo-pasta
4 
dadels
1 
teentje knoflook
200 g
middelgrote rijst (bijv. Baldo of Calrose)
400 ml
lamsbouillon

Voor de groenten:

100 g
kleine ronde rode paprika's (vers of gepekeld)
1 
venkelknol
1 
Japanse aubergine
2 el
olijfolie
 ½ tl
versgemalen peper

Voor de saus:

2 el
donkere jusgranulaat
2 ½ tl
granaatappelsapconcentraat (of granaatappelmelasse)
1 ½ tl
honing

Voor de garnering:

2 tl
sesam-nigellazaadmix (of 1 tl sesamzaad en 1 tl nigellazaad)
Een paar takjes platte peterselie
Voedingswaarde (per portie):3.751 kJ / 893 kcal
34 gVetten
67,6 gEiwitten
78,9 gKoolhydraten

Voorbereiding

Stap 1

1  lamsbout zonder been, ongeveer 1 kg (vraag de slager om deze indien nodig in 2 stukken te snijden) –  ½  citroen – 5 el olijfolie – 5 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ½ tl zout –  ½ tl versgemalen peper – 5  laurierblaadjes – 2  takjes rozemarijn

Verwarm de oven voor op 140 °C. Leg het lamsvlees in een braadslee. Pers de halve citroen uit en meng het sap met de olie, Kikkoman Sojasaus, zout en peper. Giet dit mengsel over het lamsvlees en wrijf het enkele minuten in het vlees. Voeg de laurierblaadjes en rozemarijn toe. Braad het vlees ongeveer 1½ uur in de voorverwarmde oven op 140 °C en draai het elke 30 minuten om. Verhoog de oventemperatuur tot 180 °C. Giet ongeveer 200 ml heet water over het lamsvlees, dek af en rooster nog eens 1½ uur.

Stap 2

1 el boter – 1 el olijfolie – 100 g orzo – 4  dadels – 1  teentje knoflook – 200 g middelgrote rijst (bijv. Baldo of Calrose) – 400 ml lamsbouillon – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus

Verhit voor de pilaf de boter en olie in een pan. Voeg de orzo toe en bak deze goudbruin. Snijd de dadels en knoflook fijn, voeg deze samen met de rijst toe en bak alles kort mee. Giet de bouillon en eventueel ongeveer 150 ml water erbij, samen met de Kikkoman Sojasaus. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens zachtjes sudderen totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen. Roer regelmatig.

Stap 3

100 g kleine ronde rode paprika's (vers of gepekeld) – 1  venkelknol – 1  Japanse aubergine – 2 el olijfolie – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ¼ tl versgemalen peper

Was de groenten voor de bijgerechten. Snijd de venkel en aubergine in plakjes en laat de paprika's heel. Bak elke groente apart in hete olie in een koekenpan en breng ze op smaak met Kikkoman Sojasaus en peper.

Stap 4

2 el donkere juskorrels – 2 ½ tl granaatappelsapconcentraat (of granaatappelmelasse) – 1 ½ tl honing – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ¼ tl versgemalen peper – 2 tl sesam-nigellazaadmix (of 1 tl sesamzaad en 1 tl nigellazaad) – Een paar takjes platte peterselie

Haal het lamsvlees uit de pan en snijd het in plakjes of stukjes. Zeef het kookvocht en bind het met de juskorrels. Breng op smaak met het granaatappelsapconcentraat (of granaatappelmelasse), honing, Kikkoman Sojasaus en peper. Vorm de pilaf in een kleine kom, druk hem aan en stort hem op borden. Serveer met het lamsvlees, de groenten en de saus, gegarneerd met het zaadmengsel en de peterselie.

Tip

Okra, gestoofd of gebakken, is ook een heerlijk bijgerecht bij deze lamsbout.

Recept-ID 1620

Recept als PDF

PDF downloaden

Bedankt voor uw feedback!

Laat ons weten wat u ervan vindt

Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!

1 lamsbout zonder been, ongeveer 1 kg (vraag de slager om deze indien nodig in 2 stukken te snijden) – ½ citroen – 5 el olijfolie – 5 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ½ tl zout – ½ tl versgemalen peper – 5 laurierblaadjes – 2 takjes rozemarijn

Verwarm de oven voor op 140 °C. Leg het lamsvlees in een braadslee. Pers de halve citroen uit en meng het sap met de olie, Kikkoman Sojasaus, zout en peper. Giet dit mengsel over het lamsvlees en wrijf het enkele minuten in het vlees. Voeg de laurierblaadjes en rozemarijn toe. Braad het vlees ongeveer 1½ uur in de voorverwarmde oven op 140 °C en draai het elke 30 minuten om. Verhoog de oventemperatuur tot 180 °C. Giet ongeveer 200 ml heet water over het lamsvlees, dek af en rooster nog eens 1½ uur.

1 el boter – 1 el olijfolie – 100 g orzo – 4 dadels – 1 teentje knoflook – 200 g middelgrote rijst (bijv. Baldo of Calrose) – 400 ml lamsbouillon – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus

Verhit voor de pilaf de boter en olie in een pan. Voeg de orzo toe en bak deze goudbruin. Snijd de dadels en knoflook fijn, voeg deze samen met de rijst toe en bak alles kort mee. Giet de bouillon en eventueel ongeveer 150 ml water erbij, samen met de Kikkoman Sojasaus. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens zachtjes sudderen totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen. Roer regelmatig.

100 g kleine ronde rode paprika's (vers of gepekeld) – 1 venkelknol – 1 Japanse aubergine – 2 el olijfolie – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ¼ tl versgemalen peper

Was de groenten voor de bijgerechten. Snijd de venkel en aubergine in plakjes en laat de paprika's heel. Bak elke groente apart in hete olie in een koekenpan en breng ze op smaak met Kikkoman Sojasaus en peper.

2 el donkere juskorrels – 2 ½ tl granaatappelsapconcentraat (of granaatappelmelasse) – 1 ½ tl honing – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus ¼ tl versgemalen peper – 2 tl sesam-nigellazaadmix (of 1 tl sesamzaad en 1 tl nigellazaad) – Een paar takjes platte peterselie

Haal het lamsvlees uit de pan en snijd het in plakjes of stukjes. Zeef het kookvocht en bind het met de juskorrels. Breng op smaak met het granaatappelsapconcentraat (of granaatappelmelasse), honing, Kikkoman Sojasaus en peper. Vorm de pilaf in een kleine kom, druk hem aan en stort hem op borden. Serveer met het lamsvlees, de groenten en de saus, gegarneerd met het zaadmengsel en de peterselie.

Laat ons weten wat u ervan vindt

Bedankt voor uw feedback!

Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!

01
02
03
04

Loop nooit iets mis!

Interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties

Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.