

Langzaam geroosterde lamsbout met orzo‑pilaf
Een bijzondere variant op het Turkse klassieke gerecht Kuzu Tandir: langzaam geroosterd lamsvlees gemarineerd met Kikkoman Sojasaus, citroen en kruiden voor een rijke umami-glazuur. Geserveerd met aromatische orzo‑pilaf en malse groenten is dit een heerlijk wintergerecht.
Ingrediënten
Voor de orzo-pilaf:
Voor de groenten:
Voor de saus:
Voor de garnering:
Voorbereiding
Stap 1

1 lamsbout zonder been, ongeveer 1 kg (vraag de slager om deze indien nodig in 2 stukken te snijden) – ½ citroen – 5 el olijfolie – 5 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – ½ tl zout – ½ tl versgemalen peper – 5 laurierblaadjes – 2 takjes rozemarijn
Verwarm de oven voor op 140 °C. Leg het lamsvlees in een braadslee. Pers de halve citroen uit en meng het sap met de olie, Kikkoman Sojasaus, zout en peper. Giet dit mengsel over het lamsvlees en wrijf het enkele minuten in het vlees. Voeg de laurierblaadjes en rozemarijn toe. Braad het vlees ongeveer 1½ uur in de voorverwarmde oven op 140 °C en draai het elke 30 minuten om. Verhoog de oventemperatuur tot 180 °C. Giet ongeveer 200 ml heet water over het lamsvlees, dek af en rooster nog eens 1½ uur.
Stap 2

1 el boter – 1 el olijfolie – 100 g orzo – 4 dadels – 1 teentje knoflook – 200 g middelgrote rijst (bijv. Baldo of Calrose) – 400 ml lamsbouillon – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus
Verhit voor de pilaf de boter en olie in een pan. Voeg de orzo toe en bak deze goudbruin. Snijd de dadels en knoflook fijn, voeg deze samen met de rijst toe en bak alles kort mee. Giet de bouillon en eventueel ongeveer 150 ml water erbij, samen met de Kikkoman Sojasaus. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens zachtjes sudderen totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen. Roer regelmatig.
Stap 3

100 g kleine ronde rode paprika's (vers of gepekeld) – 1 venkelknol – 1 Japanse aubergine – 2 el olijfolie – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – ¼ tl versgemalen peper
Was de groenten voor de bijgerechten. Snijd de venkel en aubergine in plakjes en laat de paprika's heel. Bak elke groente apart in hete olie in een koekenpan en breng ze op smaak met Kikkoman Sojasaus en peper.
Stap 4

2 el donkere juskorrels – 2 ½ tl granaatappelsapconcentraat (of granaatappelmelasse) – 1 ½ tl honing – 3 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – ¼ tl versgemalen peper – 2 tl sesam-nigellazaadmix (of 1 tl sesamzaad en 1 tl nigellazaad) – Een paar takjes platte peterselie
Haal het lamsvlees uit de pan en snijd het in plakjes of stukjes. Zeef het kookvocht en bind het met de juskorrels. Breng op smaak met het granaatappelsapconcentraat (of granaatappelmelasse), honing, Kikkoman Sojasaus en peper. Vorm de pilaf in een kleine kom, druk hem aan en stort hem op borden. Serveer met het lamsvlees, de groenten en de saus, gegarneerd met het zaadmengsel en de peterselie.
Tip
Okra, gestoofd of gebakken, is ook een heerlijk bijgerecht bij deze lamsbout.
Recept-ID 1620
Recept als PDF
PDF downloadenBedankt voor uw feedback!
Laat ons weten wat u ervan vindt
Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!
Ontdek meer


















