Poffertjes met pruimen-gembercompote en gezouten karamel
Een zoete oer-Nederlandse lekkernij. Snel te maken en nog sneller op te eten. Deze traditionele minipannenkoekjes zijn gewoonweg onweerstaanbaar!
Ingrediënten
Voor de poffertjes:
Voor de compote:
Voor de gezouten karamel:
Voorbereiding
Stap 1
250 g bloem – 7 g droge gist – 40 g suiker – 1 snufje zout – 250 ml lauwe melk – 2 eieren, geklopt – 50 g gesmolten boter
Meng de bloem, droge gist, suiker en het zout in een grote kom. Voeg de lauwe melk toe en meng goed tot je een glad deeg hebt. Voeg de eieren een voor een toe aan het deeg en meng goed. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed tot er een glad deeg ontstaat. Dek het deeg af en laat het op een warme plaats ongeveer 30-45 minuten staan tot het gerezen is en kleine bellen vormt.
Stap 2
500 g pruimen – 2 cm verse gember – 50 g suiker – Water naar behoefte – 30 ml Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus
Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze in kleine stukken. Schil de gember en hak fijn. Meng de pruimen, gember, suiker en een beetje water in een steelpan. Breng aan de kook op middelhoog vuur en zet het vuur dan laag. Laat de compote ongeveer 15-20 minuten sudderen tot de pruimen zacht zijn en alles een beetje is ingedikt. Voeg indien nodig meer water toe om de gewenste consistentie te bereiken. Breng op smaak met Kikkoman Sojasaus.
Stap 3
100 g suiker – 50 g boter – 100 ml room – 30 ml Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus
Smelt de suiker in een pan op middelhoog vuur. Als de suiker gesmolten is, voeg dan voorzichtig de boter toe en meng goed. Voeg al roerend langzaam de room toe tot je een gladde karamelsaus hebt. Voeg naar smaak Kikkoman Sojasaus toe.
Stap 4
Poffertjesbeslag – 1 el boter om in te vetten – Poedersuiker
Verwarm de poffertjespan voor op middelhoog vuur en vet in met een beetje boter. Vul de putjes van de pan tot ongeveer de helft met beslag. Bak de poffertjes aan beide kanten goudbruin en tot ze licht gerezen zijn. Houd de bereide poffertjes warm op een bord. Serveer met de compote, poedersuiker en karamelsaus.
Tip:
Zoals het het Nederlandse nationale gerecht betaamt, worden poffertjes uiteraard bereid in een speciale pan: poffertjespannen zijn te herkennen aan de kleine kuiltjes waarin het beslag wordt gedaan. Dit geeft de poffertjes hun onmiskenbare vorm. Traditioneel zijn deze pannen gemaakt van gietijzer, maar ze zijn ook verkrijgbaar in roestvrij staal en aluminium.
Recept-ID 1197
Recept als PDF
PDF downloadenBedankt voor uw feedback!
Laat ons weten wat u ervan vindt
Klik op het aantal sterren dat u wilt geven: hoe meer hoe beter!
Ontdek meer