Van sint-jakobsschelpen tot oesters: ontdek de verborgen schatten van de zee

Vandaag lichten we een delicatesse uit die zowel bij fijnproevers als zeeliefhebbers in de smaak valt: schaaldieren. Het zijn ware schatten uit de oceaan die als geen ander een culinaire ervaring bieden, wat hun wereldwijde populariteit verklaart. Of u nu al een ervaren schaaldierkenner bent of slechts net uw liefde voor zeevruchten hebt ontdekt, wij staan voor u klaar met interessante weetjes en inspiratie!

Mosselen staan bekend om hun lekkere smaak en mals vlees en zijn in heel Europa populair. In Spanje worden ze op de traditionele Galicische wijze bereid, gekookt met een snufje paprikapoeder erop en geserveerd met citroenschijfjes. Italië laat zijn culinaire bekwaamheid zien met gerechten als spaghetti alle vongole, waarin venusschelpen en mosselen de herkenbare smaak aan de pasta toevoegen. De Fransen hebben de kunst van moules marinières uitgevonden, een gerecht met in witte wijn en knoflookboter gestoomde mosselen, vaak gegeten met geroosterd brood om in de heerlijke bouillon te dippen.

Sint-jakobsschelpen zijn met hun zoet en zacht vlees een bijzonder gewilde zeevrucht en worden in vele Europese landen gegeten. In Galicië ziet u zinderende borden met vieiras a la gallega, waarbij de sint-jakobsschelpen in een aromatisch mengsel van knoflook, citroen en witte wijn zijn gekookt. In de Britse keuken worden sint-jakobsschelpen gebruikt in gerechten met bloedworst, wat een unieke smaak- en textuurbeleving oplevert. Tot slot mogen we de coquilles Saint-Jacques uit Frankrijk niet vergeten, waar sint-jakobsschelpen worden gebakken in een romige saus, met goudbruine broodkruimels als topping.

In Europa geniet men al eeuwenlang van oesters, bekend door hun zoute smaak en fluweelzachte structuur. Ierland roemt de bekende oesters van Galway, groot en vol van smaak. In de Nederlandse keuken zijn oesters bijvoorbeeld te vinden in gerechten als oesters en champagne, waarbij ze op ijs geserveerd worden met wat champagneazijn en sjalotten. De Fransen zijn trots op alle oestervariaties die zij maken. Zo staat de regio van Normandië vooral bekend om Bélon-oesters, het beste op smaak gebracht met een uitgeperste citroen.

Een andere verborgen schat in de wereld van zeevruchten zijn scheermessen, met hun lange, slanke schelpen. In Spanje worden ze gegrild en gekruid met olijfolie, knoflook en peterselie, wat zowel qua smaak als uiterlijk een indrukwekkend gerecht oplevert.

Bij Kikkoman begrijpen we de fascinatie met deze geweldige schelpdieren wel. Daarom hebben we heerlijke nieuwe recepten bedacht, die u zeker moet proberen! Van gemarineerde mosselen in pittige Kikkoman Sojasaus tot sint-jakobsschelpen met een vleugje umami; onze culinaire creaties vervoeren u naar de zuidkust van Europa. 

 

Loop nooit iets mis!

Interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties

Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.

Bent u geïnteresseerd in interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties?

Naar de nieuwsbrief