Visgerechten met boerenkool & zoete aardappel

Kabeljauw, boerenkool en zoete aardappel vormen de basis voor deze vijf makkelijke lunchrecepten, die je kunt bakken, grillen, frituren of mixen. Citroen, knoflook en Kikkoman Sojasaus Minder zout voegen diepte toe, terwijl eieren, yoghurt en rijst de maaltijden nog lekkerder maken.

Ingrediënten

65 ml
citroensap
1 tl
geraspte gember
 ½ 
rode chilipeper
1,1 kg
kabeljauwfilet
3 
zoete aardappelen
350 g
boerenkool
5 
eieren
5 ½ 
teentjes knoflook
50 ml
melk
2 
ingemaakte komkommers
1 el
kappertjes
105 g
yoghurt
1 el
plantaardige olie
2 
hamburgerbroodjes
1 el
pijnboompitten
75 ml
olijfolie
1 tl
honing
3 el
harde kaas, geraspt (Parmezaan of Grana Padano)
150 g
arboriorijst
125 ml
witte wijn
500 ml
kippenbouillon
1 ½ el
boter
1 tl
sesamzaad
1 snufje
zout

Romige risotto met boerenkool en kabeljauw

Romige risotto met boerenkool en kabeljauw
Romige risotto met boerenkool en kabeljauw

Stap 1

1 el olijfolie – 150 g arboriorijst – 125 ml witte wijn – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout500 ml kippenbouillon

Bak de rijst 1 minuut in de olijfolie. Voeg de witte wijn en de Kikkoman Sojasaus Minder Zout  toe en kook tot het vocht is opgenomen. Voeg geleidelijk de kippenbouillon toe en roer regelmatig.

Stap 2

55 g boerenkool – 0,5 el teentje knoflook – 0,25 el pijnboompitten – 1 el olijfolie – 0,5 tl citroensap – 0,5 tl Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout1 el boter

Was en droog de boerenkool, verwijder de harde stengels en hak de boerenkool fijn. Doe 25 g boerenkool in een blender samen met de knoflook, pijnboompitten, olijfolie, citroensap en ½ theelepel Kikkoman Less Salt Sojasaus. Mix tot een gladde massa.

Als de rijst uit stap 1 gaar is en al het vocht heeft opgenomen, voeg je de rest van de boerenkool toe en laat je het geheel nog 3 minuten koken. Voeg indien nodig wat bouillon of water toe. Roer tot slot de boter en de helft van de boerenkoolpesto erdoor.

Stap 3

150 g kabeljauwfilet – 0,5 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout1  teentje knoflook, fijngehakt – 2 tl citroensap – 1 el harde kaas, geraspt (Parmezaan of Grana Padano)

Bestrijk de kabeljauw met de Kikkoman Sojasaus Minder Zout, citroensap en fijngehakte knoflook. Stoom ongeveer 5 minuten. Serveer bovenop de boerenkoolrisotto, besprenkel met de overgebleven pesto en bestrooi met de geraspte harde kaas.

Tip

Je kunt kabeljauw vervangen door tofu voor een vegetarische versie. Het toevoegen van een eetlepel room aan de risotto geeft het een rijkere textuur.

Voedingswaarde (per portie):2.261 kJ / 540 kcal
22 gVetten
33 gEiwitten
45 gKoolhydraten

Taart met kabeljauw op basis van zoete aardappel

Taart met kabeljauw op basis van zoete aardappel
Taart met kabeljauw op basis van zoete aardappel

Stap 1

1  zoete aardappel – 0,5 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout1 el Kikkoman Geroosterde Sesamolie

Schil de zoete aardappel en snijd in dunne plakjes. Besprenkel met de Kikkoman Sojasaus Minder Zout  en Kikkoman Sesamolie, schep om en leg de plakjes strak in een overlappend patroon op de bodem van een ovenschaal. Bak 15 minuten voor op 190 °C.

Stap 2

100 g boerenkool – 1  knoflookteen, fijngehakt – 0,5 el boter – 4  eieren – 4 el yoghurt – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout2 el harde kaas, geraspt

Bak de gehakte knoflook en boerenkool in de boter. Klop in een kom de yoghurt los met de eieren en de Kikkoman Sojasaus Minder Zout. Voeg de boerenkool en geraspte kaas toe. Roer alles door elkaar en giet het mengsel over de zoeteaardappelbodem.

Stap 3

150 g kabeljauwfilet – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout

Snijd de kabeljauwfilet in stukjes en leg ze op de vulling. Besprenkel met de Kikkoman Sojasaus Minder Zout . Bak de taart 25 minuten op 180 °C. Snijd in 4 stukken en verpak er 2 per portie in lunchboxen.

Tip

Je kunt de zoete aardappelbodem een dag van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. Spinazie of rucola werkt ook goed als vervanging voor boerenkool.

Voedingswaarde (per portie):2.073 kJ / 495 kcal
28 gVetten
30 gEiwitten
35 gKoolhydraten

Gegrilde kabeljauw met zoeteaardappelfrietjes

Gegrilde kabeljauw met zoeteaardappelfrietjes
Gegrilde kabeljauw met zoeteaardappelfrietjes

Stap 1

1  zoete aardappel – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout1 el Kikkoman Geroosterde Sesamolie

Schil de zoete aardappel en snijd in frietjes. Meng de Kikkoman Sojasaus Minder Zout met de Kikkoman Sesamolie en wentel de frietjes door het mengsel. Spreid ze uit op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze ongeveer 25 minuten op 200 °C.

Stap 2

75 g boerenkool – 1  teentje knoflook – 0,75 el pijnboompitten – 2 el olijfolie – 1,5 tl citroensap – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout

Was en droog de boerenkool en verwijder de taaie stelen. Doe de boerenkool in een blender samen met de knoflook, pijnboompitten, olijfolie, citroensap en Kikkoman Sojasaus Minder Zout. Mix tot een gladde massa.

Stap 3

1 el olijfolie – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout1 tl honing – 300 g kabeljauw

Meng de olijfolie met de Kikkoman Sojasaus Minder Zout  en de honing. Bestrijk de kabeljauw met de marinade en laat 10-15 minuten marineren. Grill 3-5 minuten aan elke kant. Serveer met de zoete aardappelfrietjes en boerenkoolpesto.

Tip

De frietjes worden krokanter als je ze van tevoren in koud water laat weken en goed afdroogt voor het bakken. Je kunt de pesto van tevoren maken – hij past ook goed bij pasta of sandwiches.

Voedingswaarde (per portie):2.135 kJ / 510 kcal
25 gVetten
35 gEiwitten
32 gKoolhydraten

Visburger met boerenkool en yoghurtsaus

Visburger met boerenkool en yoghurtsaus
Visburger met boerenkool en yoghurtsaus

Stap 1

100 g Kikkoman Panko - Knapperig Paneermeel in Japanse Stijl50 ml melk – 200 g kabeljauwfilet – 1  ei – 1  teentje knoflook – 3 tl Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout1 el plantaardige olie

Week 30 g Kikkoman Panko in 50 ml melk en laat zacht worden. Mix de kabeljauw, het ei, de knoflook en de Kikkoman Sojasaus Minder Zout  tot een gladde massa. Voeg de geweekte panko toe en meng goed. Vorm twee burgers en wentel ze door de overgebleven droge Kikkoman Panko. Bak de burgers in de plantaardige olie tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.

Stap 2

60 g boerenkool – 1 el Kikkoman Geroosterde Sesamolie1 tl sesamzaad – 1 snufje zout

Was en droog de boerenkool grondig en verwijder de taaie stelen. Doe ze in een kom, besprenkel ze met de Kikkoman Sesamolie, voeg het zout en de sesamzaadjes toe en schep ze om. Verdeel de bladeren over een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak ze 10 minuten op 160 °C tot ze knapperig zijn.

Stap 3

2  ingemaakte komkommers – 2 el kappertjes – 3 el yoghurt – 2 tl citroensap – 1  teentje knoflook – 1 tl Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout

Snijd de ingemaakte komkommers in kleine blokjes en doe ze in een kom. Voeg kappertjes, yoghurt, citroensap, uitgeperste knoflook en Kikkoman Sojasaus Minder Zout  toe. Roer goed om te combineren.

Stap 4

2  hamburgerbroodjes

Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en rooster ze licht. Smeer een lepel saus op de onderste helft, voeg de visburger toe, nog een lepel saus en de gebakken boerenkool. Beleg met de andere helft van het broodje.

Tip

In plaats van een broodje kun je een wrap gebruiken of de burger op slabladeren serveren. Voeg voor een twist een snufje kerriepoeder of wat gehakte dille toe aan de saus.

Voedingswaarde (per portie):2.219 kJ / 530 kcal
28 gVetten
33 gEiwitten
35 gKoolhydraten

Gebakken kabeljauw met boerenkool en zoete aardappel

Gebakken kabeljauw met boerenkool en zoete aardappel
Gebakken kabeljauw met boerenkool en zoete aardappel

Stap 1

1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Met Minder Zout4 tl citroensap – 1 el Kikkoman Geroosterde Sesamolie1 tl geraspte gember – 0,5  rode chilipeper – 300 g kabeljauwfilet

Meng de ingrediënten voor de marinade, voeg de kabeljauwfilet toe en zet 20 minuten in de koelkast.

Stap 2

1 el Kikkoman Geroosterde Sesamolie1  zoete aardappel – 60 g boerenkool

Doe de zoete aardappel in blokjes in een ovenschaal, besprenkel met de Kikkoman Sesamolie en meng goed. Bak 10 minuten voor in 180 °C. Voeg vervolgens de kabeljauwfilet en de boerenkool toe, waarvan de bladeren gewassen en gedroogd zijn en de taaie stelen verwijderd. Besprenkel alles met de overgebleven marinade en zet nog 15 minuten terug in de oven.

Tip

Voeg voor extra aroma een beetje geraspte citroenschil toe aan de marinade.

Voedingswaarde (per portie):1.633 kJ / 390 kcal
18 gVetten
31 gEiwitten
24 gKoolhydraten

Ontdek meer

Loop nooit iets mis!

Interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties

Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.

Bent u geïnteresseerd in interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties?

Naar de nieuwsbrief