

Italiaans-Mexicaanse fusion met sojasaus
Rundergehakt, champignons, uien en tomaten vormen de basis voor vijf gevarieerde gerechten. Eén keer in een batch koken en vervolgens serveren met pasta, gierst of tortilla's – allemaal samengebracht door een tomatensaus verrijkt met Kikkoman Sojasaus.
Ingrediënten
Quesadilla van rundvlees en champignons


Stap 1

200 g gehakte tomaten uit blik – 1 knoflookteen, fijngehakt – 0,5 rode chilipeper, fijngehakt – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – 3 el suiker – 3 el rijstazijn
Meng de tomaten uit blik, knoflook, rode chilipeper en Kikkoman Sojasaus. Giet het mengsel in een kleine steelpan. Voeg de suiker en azijn toe en laat onder regelmatig roeren op laag vuur koken tot de saus dikker wordt.
Stap 2

1 el plantaardige olie – 0,5 ui, gesnipperd – 100 g champignons – 150 g rundergehakt – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – 2 g gehakte koriander – 50 g geraspte kaas (bijv. Cheddar)
Snijd de champignons fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de gesnipperde ui 1-2 minuten. Voeg de gesneden champignons toe en bak nog 3 minuten. Roer het gehakt en de Kikkoman Sojasaus erdoor en bak tot het vlees bruin begint te worden. Voeg de gehakte koriander en 50 gram geraspte kaas toe, meng goed en zet apart.
Stap 3

2 tortilla's – 50 g geraspte kaas (bijv. Cheddar)
Leg een tortilla in een droge pan. Verdeel de vulling over de ene helft, bestrooi met 50 g geraspte kaas en vouw de tortilla dan om – of, als je er twee gebruikt, bedek met de tweede tortilla. Bak aan beide kanten tot ze goudbruin en krokant zijn. Serveer met de pittige tomatensaus.
Tip
De pittige tomatensaus kan van tevoren worden bereid en werkt ook goed met de andere gerechten in deze set. Eenmaal gebakken kan de gevulde tortilla in driehoekjes worden gesneden en worden geserveerd als warme snack of fingerfood.
Burrito van rundvlees, champignons en maïs


Stap 1

100 g champignons – 0,5 ui – 0,5 rode chilipeper – 1 el plantaardige olie – 200 g rundergehakt – 0,5 rode paprika – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – 200 g suikermaïs uit blik – 1 g gehakte koriander
Snijd de champignons in plakjes, de ui en chilipeper fijn en de rode paprika in blokjes. Verhit de plantaardige olie in een pan en fruit de ui, chilipeper en champignons 1 minuut. Voeg het gehakt en de Kikkoman Sojasaus toe. Bak, onder voortdurend roeren, gedurende 2 minuten. Voeg de in blokjes gesneden rode paprika toe en bak tot het vlees bruin begint te worden en de paprika zacht wordt. Voeg de ingeblikte suikermaïs toe en verhit 2 minuten. Bestrooi met de gehakte koriander, meng goed en zet opzij om af te koelen.
Stap 2

2 el zure room – 1 teentje knoflook, uitgeperst – 1 tl Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – 2 tortilla's
Meng de zure room met de uitgeperste knoflook en de Kikkoman Sojasaus. Schep de vulling op een tortilla, besprenkel met de saus, wikkel goed dicht en grill tot ze goudbruin zijn.
Tip
Je kunt burrito's in folie wikkelen om mee te nemen. Voeg voor een scherpere smaak extra rode chilipeper of een beetje srirachasaus toe aan het vlees.
Gierstburgers met champignons en kaas


Stap 1

100 g gierstgrutten – 1 el plantaardige olie – 100 g champignons – 0,5 ui, gesnipperd – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus
Kook de gierst volgens de aanwijzingen op de verpakking tot het luchtig is. Snijd de champignons fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en fruit de ui 1 minuut, voeg dan de champignons toe en bak 3-4 minuten tot ze zacht zijn. Roer de Kikkoman Sojasaus erdoor, meng goed en zet opzij om af te koelen.
Stap 2

50 g geraspte kaas (bijv. Cheddar) – 1 ei – 0,5 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – 1 el tarwebloem – 4 el paneermeel – 1 el plantaardige olie
Combineer de gebakken champignons en uien met de gierst als deze afgekoeld is. Voeg de geraspte kaas, het ei, de Kikkoman Sojasaus en de bloem toe. Meng grondig en vorm er burgers van (bijvoorbeeld 6-8 kleine burgers). Bestrijk ze met paneermeel en bak ze in de olie in 3-4 minuten aan elke kant goudbruin.
Stap 3

2 tomaten – 0,5 ui, gesnipperd – 0,5 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – 1 tl Kikkoman Geroosterde Sesamolie – 2 g gehakte koriander – 1 el geroosterde pinda's
Snijd de tomaten in blokjes en de ui fijn. Voeg de Kikkoman Sojasaus, Kikkoman Sesamolie en gehakte koriander toe. Meng goed. Schep het mengsel op een bord met de gebakken gierstburgers en bestrooi vlak voor het serveren met de pinda's.
Tip
Om de burgers steviger te maken zet je het mengsel in de koelkast voordat je het gaat vormen. Gebruik voor een glutenvrije versie gemalen cornflakes in plaats van paneermeel.
Pastasalade met rundvlees en champignons


Stap 1

1 el plantaardige olie – 200 g rundergehakt – 100 g champignons, in plakjes gesneden – 1 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus
Verhit de plantaardige olie in een pan en bak het gehakt onder voortdurend roeren tot al het vocht verdampt is. Voeg de in plakjes gesneden champignons en de Kikkoman Sojasaus toe, roerbak nog 2 minuten en zet opzij om af te koelen.
Stap 2

0,5 rode paprika – 0,5 ui – 200 g penne pasta – 200 g suikermaïs uit blik
Kook de penne pasta volgens de instructies op de verpakking. Snijd de rode paprika en ui in blokjes. Breng de penne pasta over naar een grote kom. Voeg de groenteblokjes, de uitgelekte suikermaïs en het afgekoelde gebakken rundergehakt met champignons toe.
Stap 3

1 el mayonaise – 1 el ketchup – 1 tl Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – 2 el geroosterde pinda's – 1 el lente‑ui, fijngesneden
Meng de mayonaise, ketchup en Kikkoman Sojasaus. Giet de dressing over de salade en meng goed. Werk af met de geroosterde pinda's en gesnipperde lente-ui.
Tip
De salade smaakt nog lekkerder na een paar uur in de koelkast – ideaal voor in de lunchbox. Je kunt rucola of een gemengde salademix toevoegen voor een frisse touch.
Pasta bolognese met sojasaus


Stap 1

200 g penne pasta – 1 el plantaardige olie – 0,5 ui, gesnipperd – 2 teentjes knoflook, fijngehakt – 300 g rundergehakt
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de plantaardige olie en fruit de gesnipperde ui en knoflook 1 minuut. Voeg het gehakt toe en bak 3 minuten onder voortdurend roeren.
Stap 2

400 g gehakte tomaten uit blik – 2 el Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus – 2 g gehakte koriander
Doe de tomaten uit blik en de Kikkoman Sojasaus bij het vlees. Dek af en laat 20 minuten sudderen. Combineer met de gekookte penne en bestrooi met de gehakte koriander.
Tip
Om de smaak te verdiepen kun je een scheutje rode wijn aan de saus toevoegen, terwijl het vlees suddert. Dit gerecht kun je gemakkelijk invriezen – dus overweeg om een grotere batch te maken. Gebruik linzen‑ of rijstpasta voor een glutenvrije versie.
Ontdek meer