Maak je eigen vegan sushi
17 december 2024

Ben jij al een fan van sushi en wil je graag wat nieuws proberen? Of misschien ben je al een tijdje benieuwd, maar staat rauwe vis je tegen? Dan is vegan sushi perfect voor jou.
Is sushi zonder vis wel sushi?

Het korte antwoord: ja! In Japan zijn tal van vegan sushivariaties verkrijgbaar, die op dezelfde manier als traditionele sushi worden geserveerd. Voorbeelden zijn kappa maki met komkommer of inari sushi, rijstpakketjes met gefrituurde tofu. Hieruit blijkt dat sushi net zo authentiek kan zijn zonder vis, of je het nu serveert op een feestje, tijdens een diner of als snack. Vegan sushi is een heerlijk, gezond alternatief met evenveel smaak als sushi op basis van vis!
Welke benodigdheden moet ik in huis hebben?
Voordat je begint is het goed om te kijken welke basics je nodig hebt. Veel zul je waarschijnlijk al in de keuken hebben, zoals vershoudfolie, een sauspan, een kom, een mes en een snijplank. Om de sushi maki op te rollen is een sushimat essentieel, net als eetstokjes voor de authentieke sushi‑ervaring. Ook kun je sushivormpjes nodig hebben om nigiri te maken.
Welke ingrediënten heb ik nodig voor vegan sushi?

De juiste ingrediënten zijn essentieel voor goede vegan sushi. Je hebt allereerst sushirijst nodig: kort graan en plakkerig. Aziatische supermarkten bieden vaak kwalitatief goede opties. Belangrijk: spoel de rijst goed af om het extra plakkerig te maken. Norivellen: geroosterd zeewier, om de rijst in te rollen. Vegan vulling: wees creatief! Populaire vullingen zijn bijvoorbeeld avocado, komkommer, wortel, paddenstoelen, tofu of tempeh en vegan roomkaas. Kikkoman Sojasaus om in te dippen is een must! Vegan mayo voor een romige smaak. Wasabi voor een pittige noot.
Welke soorten sushi kan ik maken?
Hieronder staan de populairste soorten. Kies welke je het liefst wil proberen.
- Maki: deze sushirolletjes met rijst worden doorgaans gevuld met zalm en komkommer en opgerold in een norivel. Je kunt ze eenvoudig vullen met vegan ingrediënten naar keuze.
- Inside out: in deze versie zit de rijst aan de buitenkant en het norivel met de vulling in het midden.
- Inari nigiri: inari is sushirijst in een zoet, gefrituurd tofupakketje. Nigiri zijn lange, ovale rijstballen met een dunne laag tofu of groenten erop. Onze inari nigiri is hier een heerlijke combinatie van ‑ probeer het zeker uit!
- Onigiri: rijstballen die niet in een mal hoeven zijn heel populair in Japan. Om onigiri te maken verdeel je een norivel in vier delen. Je legt je favoriete ingrediënten erop en vouwt het op. Onigiri sushi is bijvoorbeeld heerlijk met kimchi, vegan kaas, komkommer, wortel en spinazie of rode kool.
- Gunkan: een klein bolletje rijst, in een norivel gewikkeld met ingrediënten zoals avocado of vegan kaviaar. Voor onze gunkan met kikkererwten worden de kikkererwten knapperig gebakken en gemengd met granaatappelpitjes of ander fruit, wat verwijst naar de traditionele gunkan‑methode.
- Tempura: gefrituurde groenten of tofu als vulling of topping. Superlekker: knapperige tempurarol met oesterzwam.
- Koolrol sushi: deze creatieve sushivariatie combineert kool, sesam en andere ingrediënten met azijnrijst en wordt opgerold en gesneden als een koolrolletje.
- Gebakken aubergine: een ware traktatie voor je smaakpapillen! Deze pittig-zoete aubergine wordt eerst gegrild en dan in kabayaki‑stijl bereid.

Stap voor stap handleiding om thuis vegan sushi te maken
Met deze eenvoudige stappen maak je zelf vegan sushi en kun je je creativiteit de vrije loop laten. Als je andere soorten wil proberen, heb je de basistechnieken al onder de knie.
1. De sushirijst klaarmaken
- Was en kook de rijst: spoel de sushirijst grondig af met koud water tot het water helder is. Kook het daarna volgens de instructie op de verpakking.
- Laat de rijst afkoelen: doe de rijst na het koken in een kom en roer het voorzichtig door met een houten spatel. Voeg wat rijstazijn toe voor die typische sushismaak. Kikkoman Smaakverfijner voor Sushirijst is hiervoor ideaal.
2. De vulling klaarmaken
- Snijd de groenten: snijd de avocado, komkommer, wortel of andere vulling in dunne plakjes.
- Bak de tofu: als je tofu of tempeh gebruikt, kun je dit eerst even marineren en kort bakken.
3. Rol de sushi maki
- Leg de sushimat klaar: leg vershoudfolie op je sushimat zodat de rijst hier niet aan blijft plakken.
- Norivel en rijst: leg een half norivel op de mat en verdeel een handje rijst over het vel.
Voeg de vulling toe: leg je gekozen vulling op het onderste deel van de rijst.
- Roll de maki op: rol de sushi van onder naar boven strak op met de mat. Snijd de rol daarna in stukjes van gelijke grootte.
- Serveer: verdeel je vegan sushi op een bord en serveer met sojasaus, wasabi en vegan mayo. Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Zoete Sojasaus en Kikkoman Sushi‑ & Sashimi‑Sojasaus zijn heerlijk als dips en beide vegan.