Veganistische lekkernijen hebben veel om van te houden, vooral de smaak

01 januari 2024

Nieuwjaarsvoornemens: terwijl januari vroeger de maand was om calorieën te tellen, wordt het motto steeds vaker "eet veganistisch". Over de hele wereld doen miljoenen mensen nu mee aan "Veganuary", waarbij ze zich vier weken lang van dierlijke producten onthouden, zonder in te leveren op smaakgenot.

Gezondheid, dierenwelzijn, duurzaamheid en klimaatbescherming – er bestaan zoveel goede redenen om over te stappen op een puur plantaardig dieet of in ieder geval tijdelijk uw eetgewoonten te veranderen. Vooral voor de flexitariërs onder ons biedt januari een geweldige kans om nieuwe inspiratie op te doen in de keuken. En hoe kunt u dat beter doen dan in een sterke community waar creatieve ideeën worden uitgewisseld?

Veganuary - hoe het allemaal begon

Veganuary is een mix van veganistisch en januari. Het initiatief ging in 2014 van start in het Verenigd Koninkrijk en in 2020 vond het voor het eerst plaats in Duitsland. In slechts drie jaar tijd groeide deze maandelijkse uitdaging van een nicheonderwerp voor voedingsbewuste mensen uit tot een fenomeen met een enorme invloed. 

Of het nu gaat om catering, voedselproductie, bezorgdiensten of de detailhandel, Veganuary is een maand vol culinaire innovaties en inspiratie geworden. Het assortiment veganistische voedingsmiddelen is in de afgelopen jaren uitgebreid tot meer dan 1.000 producten en omvat natuurlijk ook Kikkoman Sojasaus. En dat is altijd zo geweest! 

Veganistisch vanaf het begin

Tarwe, water, zout en soja – dat is alles wat er in onze klassieke sojasaus zit. Daar kunt u altijd op vertrouwen. Hij wordt nog steeds gemaakt volgens een eeuwenoud traditioneel recept en bevat niets meer dan deze vier natuurlijke ingrediënten. Er worden geen dierlijke producten gebruikt, zelfs niet in de glutenvrije of zoutarme versies. Dit geldt natuurlijk ook voor ons biologische alternatief. Als u zin hebt in iets specialers, zijn onze Kikkoman Ponzu Citroen of onze Kikkoman Poke Saus voor de populaire bowltrend ook ideaal. Wij creëren smaak uit 100% plantenkracht! Alleen Kikkoman Teriyaki Barbecuesaus met Honing is – logischerwijs – niet veganistisch. 

Perfect voor de plantaardige keuken

Het spreekt voor zich dat als de vier ingrediënten puur plantaardig zijn, sojasaus perfect is voor veganistische gerechten. Van het marineren tot het kruiden, op smaak brengen en verbeteren van gerechten op het bord, sojasaus is gewoon geniaal en ook geniaal eenvoudig in gebruik. Een groot pluspunt: umami. De vijfde basissmaak, die zorgt voor een hartigere, intensere smaakervaring, voegt extra intensiteit toe aan alle gerechten. U mist dus niets – ook al slaat u de dierlijke smaakmakers over! 

En alle vooroordelen zijn verdwenen!

Met de juiste ideeën in de keuken kunt u op het bord bewijzen dat veganistisch eten niet saai of smaakloos hoeft te zijn. Zoals altijd: creatief koken zorgt voor de beste resultaten! Met een paar tomaten, gehakte zonnebloempitten en een flinke scheut Kikkoman Sojasaus tovert u bijvoorbeeld in een handomdraai een geweldig veganistisch bolognesealternatief op tafel. Of meng een handvol cashewnoten, wat water en sojasaus tot een geweldige kruidencrème voor allerlei toepassingen. Zo intens en zo lekker!

Zo veganistisch als u zelf wenst

Het is niet nodig om uw gebruikelijke kookstijl helemaal om te gooien. Als u ooit hebt overwogen om meer veganistische gerechten te koken, dan is Veganuary het perfecte moment om aan de slag te gaan. In onze Kikkomancommunity op social media vindt u niet alleen inspiratie voor uw menu's, maar ook interessante achtergrondinformatie en genoeg motivatie om uw eetgewoonten aan te passen. In goed gezelschap smaakt het immers altijd beter. En als u niet permanent wilt stoppen met dierlijke producten, is dat ook prima. Maar we zijn er vrij zeker van dat een of twee van uw favoriete veganistische gerechten voorgoed in uw receptenverzameling zullen sluipen.

Leuk weetje:

wist u dat we in dit deel van de wereld in de middeleeuwen meer vlees aten dan nu? Toen aten we ongeveer 100 kg per persoon per jaar, terwijl we tegenwoordig gemiddeld maar 52 kg eten. Een goede aanvoer van hoogwaardige plantaardige eiwitten en een geweldige smaak maken dit mogelijk.

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.