Leuke variaties met kool en wat u ermee kunt doen
07 oktober 2024

Gezond en veelzijdig: alles wat u moet weten over kool
Veel koolsoorten zijn inheemse groenten die regionaal worden geteeld en seizoensgebonden verkrijgbaar zijn. Ze zijn allemaal laag in calorieën, goedkoop en eenvoudig te bewaren. Kool bevat veel vitamines en mineralen, maar ook gezonde bittere verbindingen. Hoewel kool doorgaans werd gezien als typische wintergroente, zijn bijvoorbeeld broccoli en bloemkool ware zomerfavorieten. Rode en witte kool zijn jaarrond in het seizoen.
Koolsoorten – even divers als de recepten
Sommige koolsoorten smaken het beste door ze lang te koken, terwijl andere ook rauw heerlijk zijn. Hieronder volgt een selectie van de lekkerste koolsoorten en hun eigenschappen.
Spruitjes
Een klassieke winterkool die pas oogstklaar is na de vorst. Spruitjes werden voor het eerst verbouwd in de buurt van Brussel, waardoor de naam ‘Brussels sprouts’ is ontstaan, en zijn van eind september tot april in het seizoen. Spruitjes kunnen traditioneel worden gekookt als groente, gebakken of geserveerd als salade. Onze tip: serveer ze geroosterd en licht gekarameliseerd uit de oven – zo overtuigt u zelfs de doorgewinterde koolsceptici!
Rode kool
In Duitsland wordt rode kool direct geassocieerd met ganzenvlees en dumplings – een specialiteit in november, waarbij rode kool de typische winterkool vormt. Het behoort tot de ronde koolvariëteiten en kan maximaal 3 weken in de koelkast worden bewaard. Het is perfect om te koken, klassiek gecombineerd met appel, en kan ook worden ingevroren. Het is echter ook heerlijk als verfrissend rauw ingrediënt in salades of in summer rolls met rijstvellen.
Witte kool
Witte kool is een typische koolsoort voor in de herfst of winter en kan circa 2 weken in de koelkast worden bewaard. Het is rijk aan vitamines, wat het ideaal maakt voor de donkere maanden. Zuurkool, gemaakt van witte kool, is een absolute klassieker. Maar het is net zo lekker in ovenschotels met gehakt of als romig koolgerecht met vlees en aardappelen.
Spitskool
Spitskool is verwant aan de witte kool, maar iets kleiner en met een delicatere smaak. De spitskool heeft zijn naam te danken aan zijn herkenbare vorm. Voor velen is spitskool makkelijker verteerbaar en snel te bereiden. Hak het in grove stukken en bak in een beetje olie – heerlijk! Ook hier kan zuurkool van worden gemaakt en het vormt de perfecte basis voor een koolsalade.
Savooiekool
Een jaarronde koolsoort. De karakteristiek gerimpelde bladen geven de kool veel bite, maar het moet wel goed worden gewassen voor het koken. Het is ideaal voor koolrolletjes, als soepingrediënt of zelfs als knapperige rauwe toevoeging aan salades.
Broccoli
Broccoli is nauw verwant aan de bloemkool en van mei tot november in het seizoen. Het zit boordevol vitamine C en foliumzuur en blijft tot 4 dagen vers in de koelkast. Geroosterd in de oven, maakt het een perfect bijgerecht bij Aziatische gerechten, biefstuk of soep. In Japan is er een speciale soort, genaamd ‘bimi’ of broccolini, wat een kruising is tussen broccoli en kailan.
Boerenkool
Het is haat of liefde! Deze winterklassieker, die uit Noord-Duitsland komt,heeft zelfs zijn eigen tochten – excursies in het herfstlandschap die eindigen met een hartig gerecht met boerenkool en de bekende Duitse worst ‘Pinkel’. De groente is robuust en moet lang koken. Tegenwoordig is boerenkool echter ook populair als smoothie-ingrediënt of als geroosterde chips. Bovendien is het laag in calorieën en zit boordevol vitamines!
Bloemkool
Een bijzonder delicate soort in de koolfamilie. Van oktober tot april is de botergele tot sneeuwwitte bloemkool een allrounder in iedere keuken. Gekookt, geraspt, geblancheerd, gebakken in de oven, als salade of als groente – het kan op tal van manieren worden bereid. Zijn kleine groene broertje is de romanesco, die nog zachter is om in te bijten en een licht notige smaak heeft.
Chinese kool
Botanisch gezien is deze kool een kruising tussen knolraap en paksoi. Zoals de naam suggereert, komt de kool uit Azië. Het werd pas in de 20ste eeuw bekend in Europa. Doordat het heel goed te bewaren is, is het van augustus tot maart in het seizoen. Of het nu gekookt, gefrituurd of rauw is, het voegt een heerlijke crunch toe aan ieder gerecht. Chinese kool is ook het hoofdingrediënt van het nu populaire Koreaanse gerecht kimchi.
Nieuwe manieren om kool te koken
Klassiekers zoals fijne rode kool, hartige zuurkool of een frisse wittekoolsalade smaken absoluut verrukkelijk, maar waarom niet wat nieuwe culinaire kanten ontdekken van deze groente? Wellicht kunt u beginnen met de heerlijk knapperige bloemkoolbites met een kruidige teriyakisaus. Vegan fingerfood op z'n best! Of okonomiyaki – pannenkoeken gemaakt van witte kool. Huisgemaakte boerenkoolchips zijn de ultieme snacktrend en zijn in no time gemaakt. Zoals u ziet, heeft kool veel meer te bieden! Laat onze ideeën u inspireren. Geniet ervan en bon appétit.