Leuke variaties met kool en wat u ermee kunt doen

07 oktober 2024

Kool doet denken aan de winter. Kool is klassiek koken. Maar kool is ook erg trendy. En dat heeft een reden! Het is gezond, laag in calorieën en ontzettend veelzijdig, met dank aan de vele variaties en receptideeën. Ontdek zelf wat deze powergroente te bieden heeft.

Gezond en veelzijdig: alles wat u moet weten over kool

Veel koolsoorten zijn inheemse groenten die regionaal worden geteeld en seizoensgebonden verkrijgbaar zijn. Ze zijn allemaal laag in calorieën, goedkoop en eenvoudig te bewaren. Kool bevat veel vitamines en mineralen, maar ook gezonde bittere verbindingen. Hoewel kool doorgaans werd gezien als typische wintergroente, zijn bijvoorbeeld broccoli en bloemkool ware zomerfavorieten. Rode en witte kool zijn jaarrond in het seizoen.

Koolsoorten – even divers als de recepten

Sommige koolsoorten smaken het beste door ze lang te koken, terwijl andere ook rauw heerlijk zijn. Hieronder volgt een selectie van de lekkerste koolsoorten en hun eigenschappen.

Spruitjes

Een klassieke winterkool die pas oogstklaar is na de vorst. Spruitjes werden voor het eerst verbouwd in de buurt van Brussel, waardoor de naam ‘Brussels sprouts’ is ontstaan, en zijn van eind september tot april in het seizoen. Spruitjes kunnen traditioneel worden gekookt als groente, gebakken of geserveerd als salade. Onze tip: serveer ze geroosterd en licht gekarameliseerd uit de oven – zo overtuigt u zelfs de doorgewinterde koolsceptici!

Rode kool

In Duitsland wordt rode kool direct geassocieerd met ganzenvlees en dumplings – een specialiteit in november, waarbij rode kool de typische winterkool vormt. Het behoort tot de ronde koolvariëteiten en kan maximaal 3 weken in de koelkast worden bewaard. Het is perfect om te koken, klassiek gecombineerd met appel, en kan ook worden ingevroren. Het is echter ook heerlijk als verfrissend rauw ingrediënt in salades of in summer rolls met rijstvellen.

Witte kool

Witte kool is een typische koolsoort voor in de herfst of winter en kan circa 2 weken in de koelkast worden bewaard. Het is rijk aan vitamines, wat het ideaal maakt voor de donkere maanden. Zuurkool, gemaakt van witte kool, is een absolute klassieker. Maar het is net zo lekker in ovenschotels met gehakt of als romig koolgerecht met vlees en aardappelen.

Spitskool

Spitskool is verwant aan de witte kool, maar iets kleiner en met een delicatere smaak. De spitskool heeft zijn naam te danken aan zijn herkenbare vorm. Voor velen is spitskool makkelijker verteerbaar en snel te bereiden. Hak het in grove stukken en bak in een beetje olie – heerlijk! Ook hier kan zuurkool van worden gemaakt en het vormt de perfecte basis voor een koolsalade.

Savooiekool

Een jaarronde koolsoort. De karakteristiek gerimpelde bladen geven de kool veel bite, maar het moet wel goed worden gewassen voor het koken. Het is ideaal voor koolrolletjes, als soepingrediënt of zelfs als knapperige rauwe toevoeging aan salades. 

Broccoli

Broccoli is nauw verwant aan de bloemkool en van mei tot november in het seizoen. Het zit boordevol vitamine C en foliumzuur en blijft tot 4 dagen vers in de koelkast. Geroosterd in de oven, maakt het een perfect bijgerecht bij Aziatische gerechten, biefstuk of soep. In Japan is er een speciale soort, genaamd ‘bimi’ of broccolini, wat een kruising is tussen broccoli en kailan.

Boerenkool

Het is haat of liefde! Deze winterklassieker, die uit Noord-Duitsland komt,heeft zelfs zijn eigen tochten – excursies in het herfstlandschap die eindigen met een hartig gerecht met boerenkool en de bekende Duitse worst ‘Pinkel’. De groente is robuust en moet lang koken. Tegenwoordig is boerenkool echter ook populair als smoothie-ingrediënt of als geroosterde chips. Bovendien is het laag in calorieën en zit boordevol vitamines!

Bloemkool

Een bijzonder delicate soort in de koolfamilie. Van oktober tot april is de botergele tot sneeuwwitte bloemkool een allrounder in iedere keuken. Gekookt, geraspt, geblancheerd, gebakken in de oven, als salade of als groente – het kan op tal van manieren worden bereid. Zijn kleine groene broertje is de romanesco, die nog zachter is om in te bijten en een licht notige smaak heeft.

Chinese kool

Botanisch gezien is deze kool een kruising tussen knolraap en paksoi. Zoals de naam suggereert, komt de kool uit Azië. Het werd pas in de 20ste eeuw bekend in Europa. Doordat het heel goed te bewaren is, is het van augustus tot maart in het seizoen. Of het nu gekookt, gefrituurd of rauw is, het voegt een heerlijke crunch toe aan ieder gerecht. Chinese kool is ook het hoofdingrediënt van het nu populaire Koreaanse gerecht kimchi.

Nieuwe manieren om kool te koken

Klassiekers zoals fijne rode kool, hartige zuurkool of een frisse wittekoolsalade smaken absoluut verrukkelijk, maar waarom niet wat nieuwe culinaire kanten ontdekken van deze groente? Wellicht kunt u beginnen met de heerlijk knapperige bloemkoolbites met een kruidige teriyakisaus. Vegan fingerfood op z'n best! Of okonomiyaki – pannenkoeken gemaakt van witte kool. Huisgemaakte boerenkoolchips zijn de ultieme snacktrend en zijn in no time gemaakt. Zoals u ziet, heeft kool veel meer te bieden! Laat onze ideeën u inspireren. Geniet ervan en bon appétit. 

Nog meer lekkere koolrecepten

Receptinspiratie

Loop nooit iets mis!

Interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties

Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.

Bent u geïnteresseerd in interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties?

Naar de nieuwsbrief